Op de radio!

Op 11 juni waren we op de radio om ongegeneerd ons boekje ‘Yoga-energizers voor kinderen’ te promoten. En wel bij Prem Radhakishun in zijn programma Zwarte Pietpraat: het best beluisterde programma van de nacht! We kregen ontzettend leuke reacties van de luisteraars die hele goede vragen stelden. Onder andere de vraag: ‘Hoe krijg ik mijn gedachten stil als ik ga mediteren?’ Dat is nou de hele essentie van yoga: controle krijgen over die binnenwereld.

Als je gedachten goed zijn, trek je ook allemaal mooie ervaringen van buitenaf aan, want deeltjes van dezelfde energie trekken elkaar aan. Dat is niet alleen zo in de Vedische wetenschap, ook de kwantumfysica heeft dat wetenschappelijk bewezen: gedachten-deeltjes hebben invloed op de deeltjes van energie om ons heen.

Binnen de yoga wordt die drukke gedachtenwereld ‘de monkey-mind’ genoemd, want deze gaat van de hak op te tak en springt maar op en neer. Het beste is, zoals Dhroeh vertelde in de uitzending, om dan heel rustig te blijven zitten en te focussen op je innerlijke licht. Hieronder vindt je nog een aantal andere tips die je kunnen helpen om de monkey mind wat te tempen:

  1. Probeer geen controle te krijgen over de monkey mind, maar geef hem wat te doen, zodat deze is afgeleid. Dat kan door te focussen op de ademhaling of door een mantra in jezelf op te zeggen.
  2. Zit altijd goed rechtop, dat mag ook op een stoel, maar in de lotushouding is altijd beter en probeer de (buik)ademhaling steeds dieper te laten gaan, maar wel even lang in- als uitademen. In via de neus en uit ook via de neus!
  3. Leg een briefje met een pen naast je neer. Als er iets belangrijks in je gedachten opkomt, kun je het opschrijven: dan hoef je het niet proberen te onthouden, maar kun je het loslaten.
  4. Leg je tong tegen de achterkant van je tanden, zodat de stroom van energie vanuit het hoofd niet naar beneden kan dalen (dat is hele oude kennis vanuit de yoga en helpt direct)

Yoga is de kunst om het hart te openen en onze energie te reinigen, zodat we kunnen samensmelten met het Hogere: de liefde. Je wordt liefde, om met de liefde samen te kunnen smelten, want alleen deeltjes van dezelfde energie trekken elkaar aan. Met het proces van Jnana, Karma en Bhakti Yoga kom je tot bevrijding van je ware zelf: moksha.

De uitzending Zwarte Prietpraat van 11 juni is met deze link terug te luisteren.

Namasté.

Published by YOGA LIFESTYLE

The Yoga Lifestyle feeds body, mind & soul. Light, fresh, vegetarian & organic Sattvic food supports the practice of yoga and meditation perfectly. The ancient Vedic texts teach us how to live an austere, conscious and healthy life in balance with nature. Prana will flow through the chakras and give strength, love and bliss.

%d bloggers like this: