Yoga- en meditatie les aan 3 jarigen

Voor mijn werk geef ik yoga- en meditatie les aan kinderen van maar liefst 3 jaar oud! Ik dacht: wat een uitdaging! Maar het blijkt een heel leuk avontuur.

Kids van die leeftijd lijken een korte spanningsboog te hebben (2 minuten?!?!), maar als je het goed aanpakt, kunnen ze gewoon mediteren en zelfs heel snel in diepe samadhi komen. Juist kinderen kunnen dat goed: zij hebben geen last van de monkey mind-zorgen, die ons volwassenen altijd zo tergen tijdens het mediteren.

Eerst even bewegen, warming up, lichaam wakker kloppen (super leuk!), daarna zelfs even een dansje maken (de energie eruit!), dan wat dieren-yoga asana’s, pranayam (ballonnetje opblazen) en vervolgens in diepe meditatie met een leuk verhaaltje (Zonmeditatie = Lichtmeditatie): de bewuste ademhaling vinden ze te gek om te doen. Heel serieus met de ogen dicht… ik wou dat ik een foto kon laten zien, maar dat mag niet met de nieuwe privacy wet; jammer. Een fotootje van de kikker die ik gebruik tijdens de les dan maar.

Na het mediteren altijd nog de dieren-houding die we hebben gedaan inkleuren op een kleurplaat: en de les is weer compleet!

Voor mij ook een hele leerschool. Veel leuke reacties van de kids (‘Juf! Juf! Wanneer gaan we weer yoga doen??’) en ouders (‘ze hebben het thuis alleen maar over yoga!’)! Yoga is gaaf! Namasté.

Published by YOGA LIFESTYLE

The Yoga Lifestyle feeds body, mind & soul. Light, fresh, vegetarian & organic Sattvic food supports the practice of yoga and meditation perfectly. The ancient Vedic texts teach us how to live an austere, conscious and healthy life in balance with nature. Prana will flow through the chakras and give strength, love and bliss.

%d bloggers like this: