Nieuw boek!

Ons nieuwe boek is uit: Heel je Zelf. Leer luisteren naar de taal van symptomen. Dit boek gaat over gezondheid van lichaam, geest en ziel en beschrijft een Ayurvedische weg naar gezondheid. Het is verkrijgbaar via http://www.uitgeverijkompas.nl en in alle boekwinkels.

“Gezondheid: Niet buiten jezelf zoeken, maar in je Zelf vinden. Op allerlei niveau’s, daar gaat dit boek over.”

Jette van der Meij (zangeres/actrice)

Met het boek komt een gratis tiendelige online cursus, waarin een weg wordt beschreven om met yoga & Ayurveda, liefde, geluk en gezondheid in jezelf te vinden. Te zien op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=iUU1SOiIQs0

Yoga- en meditatie les aan 3 jarigen

Voor mijn werk geef ik yoga- en meditatie les aan kinderen van maar liefst 3 jaar oud! Ik dacht: wat een uitdaging! Maar het blijkt een heel leuk avontuur.

Kids van die leeftijd lijken een korte spanningsboog te hebben (2 minuten?!?!), maar als je het goed aanpakt, kunnen ze gewoon mediteren en zelfs heel snel in diepe samadhi komen. Juist kinderen kunnen dat goed: zij hebben geen last van de monkey mind-zorgen, die ons volwassenen altijd zo tergen tijdens het mediteren.

Eerst even bewegen, warming up, lichaam wakker kloppen (super leuk!), daarna zelfs even een dansje maken (de energie eruit!), dan wat dieren-yoga asana’s, pranayam (ballonnetje opblazen) en vervolgens in diepe meditatie met een leuk verhaaltje (Zonmeditatie = Lichtmeditatie): de bewuste ademhaling vinden ze te gek om te doen. Heel serieus met de ogen dicht… ik wou dat ik een foto kon laten zien, maar dat mag niet met de nieuwe privacy wet; jammer. Een fotootje van de kikker die ik gebruik tijdens de les dan maar.

Na het mediteren altijd nog de dieren-houding die we hebben gedaan inkleuren op een kleurplaat: en de les is weer compleet!

Voor mij ook een hele leerschool. Veel leuke reacties van de kids (‘Juf! Juf! Wanneer gaan we weer yoga doen??’) en ouders (‘ze hebben het thuis alleen maar over yoga!’)! Yoga is gaaf! Namasté.

Workshop ‘Yoga off the mat’

Kom op 2-2-2020 om 2 uur naar de dynamische workshop ‘Yoga off the mat’ met bijzondere elementen uit de yoga: meditatie, dans en diepe ontspanning. Het thema: Shiva Cosmic Dancer!

Yoga is meer dan hetgeen we zien op de mat: het is een gezonde, evenwichtige leefstijl die je op weg brengt naar een complete staat van bliss.

Plaats: Yoga in Abcoude. Entree: een vrije donatie. Wees welkom en geef het door!

Meer info: www.janayitribrahmanda.com

Een superleuke cursus Yoga-energizers

Een aantal kinderyoga-docenten hebben de cursus Yoga-energizers met veel plezier gevolgd.

De focus van de eerste dag was op het spel-element en hoe je dat op een hoger niveau kunt tillen, zodat je op dynamische wijze met normen en waarden aan de slag kunt gaan.

De tweede dag ging over het spelen met energie, kinderen met hun eigen energie en emoties om leren gaan en hoe je het lichtje van die mooie kids aan kunt houden met de kunst van yoga en meditatie.

Reacties van de cursisten:

Een echte aanrader voor elke (yoga)docent om bewuster les te geven en te spelen!’ (Lonneke, kinderyoga-docent en leerkracht basisonderwijs)

‘Fijne setting, inspirerend en leerzaam, een hele leuke middag. Echt een aanvulling op wat ik al deed, heel inspirerend.’ (Tarinthe, kinderyoga-docent)

9 yoga-energizer-tips voor in je klas

Negen leuke en superhandige yoga-energizer-tips voor in de klas:

  1. Laat de kinderen opleven naar het moment van de energizer: als ze goed hun best doen en lekker aan het werk zijn, hang je de poster alvast op, dan weten ze wat er gaat komen.
  2. Als de kids een energizer mogen doen, kies jij zelf de categorie uit (Snel Spel – Mantra, Mudra & Meditatie – Jolige Yoga – Emotie Energizers – Dilemma, Debat en Doen), maar je laat 1 van de kinderen in je klas de energizer kiezen!
  3. Maak een kring met kussens voordat je een meditatie-energizer doet: de kussens kunnen de kids zelf maken. In het boek staan wat leuke tips!
  4. Doe zelf heel overdreven een Emotie Energizer voor, zodat de kinderen wat meer uit het keurslijf komen bij het ‘acteren van een emotie’.
  5. Blijf je eigen rust bewaken tijdens het mediteren: voordat je de energizer gaat doen, haal even diep en gecontroleerd adem. Als jij rustig bent, dan worden de kinderen dat vanzelf ook!
  6. Doe met het Snel Spel ook zelf mee: een actieve houding van de docent, wekt heel positieve energie op bij de kinderen.
  7. Maak de energizers onderdeel van het vaste programma: start de dag met een meditatie-energizer, doe een Snel Spel om de lange ochtend te doorbreken en eindig de dag met een mantra of emotie-energizer bijvoorbeeld.
  8. Analyseer je eigen gevoel bij de energizers en benoem deze naar de kinderen, dat geeft een heel open leerklimaat, waarbij kinderen leren van het goede voorbeeld: een eerste stap naar zelfreflectie.
  9. Geniet, be happy, want dat voelen de kids en laat hen stralen! Geluksgevoel en liefde werken aanstekelijk 😉